Vegucation Roadshow: Hotelschool Leuven

wrapper2

wrapper

Klas 7BT van de hotelschool in Leuven begon in september met een project rond plantaardige voeding. De bedoeling was dat de leerlingen zich iets comfortabeler zouden voelen in de veggie wereld, omdat ze beseffen dat er in hun toekomstige job ook vaker vraag zal zijn naar vegetarische of veganistische gerechten. Onze Vegucation Roadshow mocht vrijdag 15 september uitrukken om ze een extra duwtje in de rug te geven.

Zes studenten en hun leerkracht stonden klaar met een hoop interesse in de voor hen ietwat onbekende plantaardige wereld. Chef Pieter-Jan Lint probeerde de drie uur durende workshop optimaal te benutten en liet de leerlingen verschillende bereidingen en technieken zien.

Zo maakten ze kennis met kimchi, een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Hiervoor worden gefermenteerde kool en andere groenten gebruikt, waaronder wortels en pepertjes. Het geheel wordt ingelegd in een weckpot. Pieter-Jan liet de leerlingen zien hoe ze met zo’n bokaal aan de slag kunnen en bracht hen wat meer bij over het fermenteren zelf: leg een plastic zakje met gezouten water bovenop de groenten, laat de pot op kamertemperatuur staan en ontlucht hem twee maal per dag, zodat het gevormde koolzuurgas kan ontsnappen. Na 5 à 7 dagen zou de kool voldoende gefermenteerd moeten zijn.

Het koude voorgerechtje: quinoa - rode biet - bloedzuring. Daarbij kwam een vinaigrette op basis van rode bietensap. Het hoofdgerecht bestond uit shiitakes (Japanse paddenstoelen), zwarte linzen, gepekelde uitjes, dragon, gemarineerde champignons en krokant zuurdesem met crème van witte bonen en een jus van Madeira en Miso (een bruine pasta uit Japan).

Een menu is niet compleet zonder waardige afsluiter. Het dessert: ganache van cacao en avocado - framboos - crumble - kardemom ijs. De studenten reageerden na afloop vooral verrast over het feit dat de vegan keuken zoveel verschillende smaken te bieden heeft. Wat ze geleerd hadden op de workshop, zouden ze ook gebruiken om vegan alternatieven aan te bieden op een receptie die ze de week erna zelf gingen organiseren. Een geslaagde job dus!

Vegucation Roadshow krijgt de steun van GoodFood, Leefmilieu Brussel, de Nationale Loterij en de provincie Vlaams-Brabant.

02/11/2017