Vegucation Roadshow: Antwerpen

wrapper2

wrapper

Tijdens de workshop werd een viergangenmenu klaargemaakt. Eerst gaf Pieter-Jan zorgvuldig uitleg bij elk gerecht. Hij vertelde wat meer over de minder bekende ingrediënten en benadrukte waar op gelet moest worden. Daarna namen de teams elk de bereiding van één gang op zich.

Rode biet - gierst - granaatappel - boekweit

Dit koude gerecht smaakt heel fris en oogt kleurrijk. Om de rode biet extra veel smaak te geven, worden de bietjes gepoft in de oven op 180°. De granaatappelpitjes en boekweit zorgen voor een crunchy bite. Pieter-Jan werkt bij de schikking van het bord met veel structuur en hoogte. De afwerking gebeurt met enkele blaadjes klaverzuring.

Pompoen - zwarte rijst - pickels

De pompoen wordt op twee verschillende manieren verwerkt: pompoenflan en pompoensalade. Voor de flan gebruikt Pieter-Jan agar ter vervanging van gelatine. Zijden tofu bindt het geheel en geeft romigheid: die tofu is veel zachter van structuur dan de gewone variant. Voor de salade wordt de pompoen in dunne sliertjes geraspt met een mandoline. De afkruiding gebeurt onder andere met kaneel. Pieter-Jan: “De meerwaarde die kaneel kan bieden aan een gerecht, wordt vaak onderschat.” Bloemkool-pickles geven een zure toets aan het overwegend zoete gerecht, waardoor de smaken perfect in evenwicht komen. Een verrassend lekkere combinatie voor de deelnemers.

Shiitake - miso - ui - zwarte linzen - dragon

Het paddenstoelenseizoen is weer aangebroken. Er wordt onder andere gewerkt met de aziatische shiitake en eekhoorntjesbrood. De uitjes worden gepekeld in Chardonnay azijn en er wordt een jus gemaakt op basis van Madeira en Miso. Miso is een Japanse gefermenteerde pasta van sojabonen (of granen) die een diepe, hartige smaak geeft aan een bereiding. De emulsie van dragon, gemaakt met sojaroom van Alpro, geeft het geheel een kleuraccentje.

Ananas - dadel - kardemom - amandel - citroen

De ananas wordt gepocheerd in rietsuikerwater. Er komt nog een karamel op het bord, bestaande uit dadels en umeboshi, Japanse onrijpe gepekelde pruimen. Verder bestaat het dessert uit citroencrème met cashewnoten, amandelgebak en een crumble van gevriesdroogde ananas. Door met gevriesdroogd fruit te werken, wordt de crumble extra smaakvol en knapperig.

Er werd geproefd, met smaak gegeten en nieuwe ingrediënten en combinaties werden ontdekt. De deelnemers keerden geïnspireerd huiswaarts en passen hun gewonnen kennis hopelijk binnenkort toe om anderen te laten genieten van de pure, plantaardige wereld.

Woon een Vegucation Masterclass bij

Heb je na het lezen van dit verslag ook zin gekregen om je te laten verleiden door de plantaardige keuken? Schrijf je dan zeker in via onze website. Hier vind je een handig overzicht van de geplande Vegucation Masterclasses.

09/10/2017