Moeten we nu meer of minder vlees eten?

wrapper2

wrapper

EVA vzw en BBL vragen coherent voedingsbeleid en delen vandaag gezonde, plantaardige hapjes uit aan het Vlaams Parlement

Het lijkt op een hoax, maar het is bittere ernst: onze Vlaams minister van Leefmilieu steunt een campagne die rundvlees promoot. Onder voedingsproducten heeft rundvlees een van de hoogste ecologische voetafdrukken. Ook rundvlees van hier, want de uitstoot van broeikasgassen is er sowieso en de afstand die een product aflegt staat voor slechts een klein deel van zijn ecologische impact.

Neem daarbij het verhoogde risico op kanker dat rood vlees en bewerkt vlees volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie inhouden, en het wordt helemaal vreemd dat een minister een actie ondersteunt die jongeren meer rood vlees moet doen eten. Terwijl de voedingsdriehoek de Vlaming minder rundvlees wil zien eten, komen er foodtrucks, websites, radiospots en affiches, die er u net méér van willen doen eten.

EVA vzw en BBL vragen van onze ministers een coherent beleid. Een algemeen voedingsbeleid, gedragen door zowel landbouw, gezondheid als milieu dat ons kan helpen om efficiënt in te spelen op veranderende maatschappelijke verwachtingen en wetenschappelijke inzichten. Daarom staan ze op 11 oktober om 13u met een foodtruck aan het Vlaams parlement om plantaardige hapjes van Vegan Delight uit te delen. Met lokale groenten van hier die een lage ecologische voetafdruk hebben en gezond zijn. We nodigen minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, Jo Vandeurzen, de andere leden van de commissie landbouw, welzijn en de pers uit om te komen proeven.

11/10/2017